Bel ons
Mail ons
Stuur ons via Whatsapp
Bezoek ons
Stuur ons je files
Drukwerk, Tip

Over resolutie & pixels

Ieder van ons heeft het wel al een keer voorgehad: je kiest je mooiste beelden uit, je zwoegt uren aan de lay-out en eindelijk is hij klaar voor druk, maar wanneer je je drukwerk eindelijk mag ophalen denk je: VERDORIE, alle beelden zijn wazig.

Wel, wil je je drukwerk haarscherp hebben, dan is het belangrijk bij het opmaken van je document rekening te houden met de resolutie van je beelden. Offset & digitaal drukwerk worden steeds gedrukt in hoge resolutie. Om je beelden in hoge resolutie te kunnen drukken moet je deze van bij de start in hoge resolutie bewerken, 300dpi is ideaal, beelden met een resolutie van minder dan 150dpi zijn niet aan te raden.

Tracht nooit een beeld in lage resolutie (72dpi) te vergroten of om te zetten naar 300 dpi in bijvoorbeeld Photoshop. Je vergroot namelijk de pixels van het beeld en dat resulteert in een onscherp beeld. Een beeld verkleinen naar een lagere resolutie kan dan weer wel.

Gebruik geen beelden die je op het internet vindt zonder zeker te zijn dat je toestemming hebt, en check of laat je drukwerk checken alvorens de persen aan het rollen gaan!

Drukwerk, Tip

Stel dat ontwerp & drukwerk een relatie zouden hebben, dan is het formaat van je bestand bij het opmaken ervan gelijk aan hun trouwdag. Een eerste stap in je ontwerpproces is bepalen welke afmeting je drukwerk moet hebben. Of je gebruikt afmetingen die standaard zijn, zoals dat van een postkaart (105x148mm) of dat van een naamkaartje (85x55mm), of je kiest ervoor eigen afmetingen te hanteren. Om het juiste formaat in te stellen maak je gebruik van ontwerpprogramma’s zoals Indesign of Illustrator, je vraagt je grafisch ontwerper of ons om hulp. Handig: op het wereldwijde web vind je tal van opmaak sjablonen, die kunnen dienen als goede basis. Een goed formaat levert scherp drukwerk en bespaart ons tijd, energie en meestal ook centjes.